Számos neves magyar és külföldi produkció választotta már a Tom-Tom stúdiót. A nálunk dolgozó művészek között a magyar zenei élet széles skálája képviselteti magát!
Elérhetőségek

Tom-Tom Stúdió

Telefon:
+36 1 250 31 47

Fax:
+36 1 240 24 32

E-mail:
studio@tomtom.hu

Előadók

Nikola Parov

Nikola Parov

Nikola Parov neve egyet jelent a kifinomult muzikalitással, a zene iránti csodálattal és tisztelettel, a világzenével.

A bolgár származású zeneszerző, muzsikus és producer Szófiában született, és már egész kis korában megérintette a Balkán népzene varázsa. Nagyapja, aki szintén hivatásos muzsikus volt, hat évesen vezette be a népzene világába. Ekkor tanult meg mandolinon játszani, és nem sokkal később, Budapestre költözésük után 10 évesen már zongorázni és csellózni tanult.

Alig volt még 20 éves, mikor 1982-ben megalapította első együttesét, a Zsarátnokot. A zenekar a balkán vidékek muzsikáinak sajátosságait felhasználva bolgár, román, szerb, macedón, horvát, görög, albán és más népek zenéinek elemeit ötvözte. Az együttes 1994-ig négy albumot jelentetett meg.

A nyolcvanas évek elején kezdett el foglalkozni az ír és kelta népzenékkel, olyan neves zeneszerzőkkel és muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Andy Irvine, Davy Spillane és Bill Whelan. 1993-ban Whelan meghívta Parovot, hogy csatlakozzon az eredeti Riverdance formációhoz. A csapattal 5 évig turnézott hangszeres szólistaként, bejárták az egész világot.

A world music iránti szeretete évek múltán sem halványodott, ennek ékes tanúbizonysága számos alkotás, amelyeken olyan neves folklórénekesekkel dolgozott együtt, mint Sebestyén Márta vagy Herczku Ágnes, akivel 2006 májusában jelent meg közös albuma, „Volt nékem szeretőm…” címmel. Dolgozott együtt a Magyar Állami Népi Együttessel is, és megmutatta tehetségét különböző filmekben, dokumentumfilmekben, TV műsorokban.

Maga is számos tradicionális hangszeren játszik, többek között kavalon, gadulkán, buzukin és gaidán. Világzenei munkásságát a Soros alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia is elismeri.

2002-ben megalapította a Balkan Syndicate nevű együttesét, melyen a népdalokat modern felfogásban dolgozta fel. Célja, hogy a hagyományokat megőrizve ugyan, de némiképp mégis korszerűsítve azok a mai generáció számára is befogadhatóak legyenek.

Nikola 2000-ben a Magyar Állami Népi Együttes felkérésére alkotta meg a Naplegenda című produkció zenéjét, mely egy dinamikus, Kárpát-medencei tánc- és népzenei kultúrákat ötvöző táncszínházi előadás, és már 6 éve töretlen sikerrel játsszák.

Az előadások szervezésének menedzsmentje az elmúlt években többször változott, 2005-től a Tom-Tom Records az előadás forgalmazója. A mű CD-lemez formában szintén a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg 2000-ben, amely 2006-ban számos zenei újdonsággal, és meglepetéssel bővülve új kiadásban jelent meg.

Parov hosszú utazásai során betekintést nyert a világ majdnem minden népének kultúrájába, s valamit olykor magával is hozott zenéjükből. Sokoldalú zenei stílusa a muzsikája révén egy nyelvvé formálta a különféle elemeket. Ez a titka annak, hogyan válik az ő zenéje mindannyiunk zenéjévé.

Gyenge Lajos
Bantsheva, Roza
Dorozsmai Péter
Csonka Walter
Herczku Ági
Pain
Szalóki Ági
Rostás Károly
Varga György
Bognár Szilvia
Todorova, Elitza
Yordanova, Borislava
Parov, Nikola
Georgieva, Velitshka

Bookmark and Share  
Előadó honlapja »

Kiadványok

 
Minden, amit tudni akartál a világzenéről, de nem mertél megkérdezni
Formátum: CD
Megjelenés időpontja: 2012-11-05
Tovább »
 
Álomidő
Formátum: CD
Megjelenés időpontja: 2010-11-17
Tovább »
 
Naplegenda DVD
Formátum: DVD
Megjelenés időpontja: 2008-05-28
Tovább »
 
Naplegenda (Új)
Formátum: CD
Megjelenés időpontja: 2006-02-23
Tovább »
 
Balkan Syndicate
Formátum: CD
Megjelenés időpontja: 2003-04-01
Tovább »
 
Karácsonynak Éjszakáján
Formátum: CD
Megjelenés időpontja: 2001-11-20
Tovább »

Kapcsolódó galériák