Számos neves magyar és külföldi produkció választotta már a Tom-Tom stúdiót. A nálunk dolgozó művészek között a magyar zenei élet széles skálája képviselteti magát!
Kosár tartalma Tételek száma: 0
Tételek értéke: 0 Ft
Elérhetőségek

Tom-Tom Stúdió

Telefon:
+36 1 250 31 47

Fax:
+36 1 240 24 32

E-mail:
studio@tomtom.hu

CD bolt

 
Syrius Legacy
 
Széttört álmok szvit
Formátum: CD
Megjelenés időpontja: 2017-05-20

A 2014-ben alakult Syrius Legacy zenekar 2015. október 17-én debütált a „Devil's Masquerade Reloaded” című CD-vel, amely nem más, mint a legendás Syrius együttes 1971-es első -és a „nagy felállása” által készített egyetlen- albumának mai, modern feldolgozása. Másfél évvel később, 2017. május 20-án megérkezett a folytatás, mely a hazai prog / jazz rock egyik -ha nem egyenesen „a”- legjobb szvitjét, a maga idejében betiltott „Széttört álmok” dalait mutatja be. Elsőként a zene történelemben: kiváló minőségű, profi stúdiófelvételen.

A hányatatott sorsú hattételes művet 1970-ben komponálta Pataki László billentyűs és Orszáczky Jackie basszusgitáros, melyhez kortárs fiatal magyar költők megzenésített versei társulnak szövegként. Az akkor aktuális, zseniális zene együtt lüktetett az egész Földgolyón végigsöprő fúziós törekvésekkel. A Syrius a korszak legmodernebb –magaskultúrának is beillő- muzsikájával mutatott fityiszt az államilag támogatott blődségeknek. Tálos EndreMolnár András Imre és Verbényi József gyönyörű költészete pedig találóan adta vissza a vörös diktatúra kegyetlenségét, képmutatását és embertelenségét, miközben allegorikus álmokba csomagolta a kommunista téboly minden ép erkölcsi érzékkel rendelkező vesztesének és elnyomottjának frusztrációját, elvágyódását. Azokat a gondolatokat, melyet az ’56-ot követő megtorlások árnyékában szinte senki sem mert nyíltan, nyilvánosan megfogalmazni.

A friss albumon a „Széttört álmok” szvit teljes anyagán túl, bónuszként helyet kapott még a „Ne sírjatok lányok!”, vagyis Mészáros Márta „Szép lányok, ne sírjatok!” című filmjének betétdala is. A szintén 1970-es szerzemény, a maga idejében szintén nem kerülhetett lemezre, így most a magyar kultúra két kiemelten fontos darabja került végre méltó helyére. Benkó Ákos énekes, dobos, Fonay Tibor basszusgitáros, Ludányi Tamás szaxofonos, Tempfli Erik billentyűs és Vidákovich Izsák szaxofonos, fuvolista egyaránt zseniális munkát végzett. Az előző lemezükhöz hasonló fiatalos lendülettel nyúltak a messze nem hétköznapi alapanyaghoz. Mivel mindannyian hangszereik tanárainak, mestereinek számítanak, nem esett nehezükre sem a komoly felkészültséget igénylő témák, sem a gyakran váltakozó, töredezett, staccato ütemek feljátszása, ahogy a Syriusra oly jellemző improvizatív, saját részek kidolgozása és előadása sem. Mindenkit bátorítok, hogy a végeredményt vesse össze a fennmaradt archív koncertfelvételekkel! Bátran kiállják a próbát.

/forrás: jazzma.hu/

Bookmark and Share  
Tracklista